МИЕТ чака 300 хил. руски туристи през 2011 г.

От началото на годината руските туристи в България са се увеличили с 23% и са достигнали 66 814 души, отчетоха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма при представянето на завършилата рекламна кампания на туризма ни в Русия. Искането за издаване на визи за руски туристи са се увеличили с 42% спрямо миналата година и със 100% спрямо 2009 г. Ако това темпо се запази издадените до края на годината визи ще достигнат 300 000, изчисляват от МИЕТ. Според министерството максималният потенциал за увеличение на руските туристи е 44%.


Резултатите от маркетингово проучване на руския пазар показват, че руските туристи реализират средно 12 нощувки в България, при 11 в Турция и Гърция. Средните разходи за едно лице са 840 EUR, като повечето руски туристи предпочитат хотели 4 и 5 звезди. Голямата част от тях - 70-75% избират Черноморието за своята почивка.


Рекламна кампания на българския туристически продукт в Русия е осъществена в периода септември 2010 г. - юли 2011 г. Финансирането й е в рамките на проект по оперативна програма "Регионално развитие" и е в размер на 1.243 млн. лв. без ДДС. По същата програма ще бъдат финансирани и подобни рекламни кампании в Германия и Великобритания.


Слоганът на кампанията "Спомени с усмивка" е избран, защото отговаря на носталгичното отношение на руснаците към България, обясни Константин Манолов, управител на агенция МАГ Адвъртайзинг, която е изпълнител на проекта. Кампанията е включвала освен реклами в радио, телевизия, печатни и интернет медии, така и пресконференции, рекламни турове за журналисти, раздаване на листовки, както и билбордове по основни булеварди и метрото в Москва и Санкт Петербург.  Освен като дестинация за летен, зимен, културен и еко туризъм, България е рекламирана и със своите възможности за спа, голф и кулинарен туризъм, отбеляза Манолов.      

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK