Има вероятност Гърция и Португалия да бъдат принудени да напуснат еврозоната

Вероятността Гърция и Португалия да бъдат принудени да напуснат еврозоната остава висока, въпреки взетите мерки миналата седмица на срещата на държавните и правителствени лидери на 17-те, събрали се в Брюксел, прогнозира американският икономист Нуриел Рубини. "Според мен има 30% вероятност Гърция или Португалия да излязат от еврозоната", отбелязва Рубини в интервю за германския седмичник "Цайт".Според Рубини, който много пъти е прогнозирал разпадането на еврозоната, новият план за спасяване на Гърция, приет в четвъртък миналата седмица и предвиждащ повече пари за Европейския фонд за финансова стабилност за подпомагане на страни от еврозоната в затруднение, не решава нищо."Европейските ръководители твърдят, че тази спасителна операция ще бъде абсолютно изключение, но това е илюзия. Ирландия и Португалия също са неплатежоспособни", посочва още Рубини. Според него спасителните планове, приети в края на миналата година за Ирландия и през пролетта за Португалия, също ще се окажат недостатъчни. "Ирландия ще трябва или да преструктурира банките си, или да преструктурира държавните си финанси", посочва американският икономист.


Рубини, който стана известен с прогнозата си за финансовата криза от 2008 г., твърди, че САЩ далеч не са в по-добро състояние. "САЩ също са изправени пред тежки проблеми", коментира Рубини. Според него Вашингтон трябва спешно да инвестира в инфраструктурата и образованието. Всички западни индустрилизирани страни имат в момента проблеми с дълга и за жалост няма бързо решение за тях, посочва още Рубини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK