Нанси Макълдауни: България е в едно легло с "Газпром" и "Лукойл" поради липса на избор

Бивол В поредната изтекла чрез Wikileaks секретна грама на американското посолство, публикувана в сайта Бивол , бившият американски посланик Нанси Макълдауни прави обзор на отношенията на България с Москва по въпросите на енергетиката. Макълдауни изтъква, че наглед страстните отношения между България и Русия се дължат отчасти на липсата на избор на София за енергийните доставки. Посланика отбелязва, че въпреки това тогавашния премиер Станишев си е позволил да определи такитката на Москва по проекта "Южен поток" като изнудване, а енергийния министър Димитров от своя страна я е нарекъл психологическа война. Макълдауни не пропуска да отбележи, че за първите седем години от президентството си Георги Първанов се е срещнал поне осем пъти с Владимир Путин.


"Карикатурната картина, показваща жадна за страсти България в леглото с мускулестата двойка на Газпром и Лукой е само частично вярна - тази любовна среща се движи по-малко от страст, отколкото от осезаемата липса на алтернатива. " - така живописно се изразява американският дипломат в каблограмата от 2 октомври 2008 г. предназначена за специалния посланик на Вашингтон за енергийните въпроси на Евразия - Бойдън Грей. "Премиерът Станишев неотдавна описа руската тактика за Южен Поток като изнудване, а енергийният министър Димитров се оплака открито от психологическа война." продължава Макълдауни.


През януари същата година при посещение на Путин в София беше подписан меморандум за големите руски енергийни проекти, наречен от Първанов "Голям шлем".  От грамата се разбира също, че посещението на Бойдън Грей е по молба на българската страна, която е търсила съвет за организацията на енергиен форум през април 2009 г., на който е обещал да присъства и Путин.
"Трудната реалност в днешната енергийна картина е, че Русия е не само доминиращ доставчик, но и доминиращ играч - вашата визита тук ще е първата на високопоставено официално лице на САЩ, докато Путин персонално се ангажира едновременно с Президента и Премиера по енергийните въпроси по време на многобройни срещи през последните десет месеца" предупреждава колегата си посланик Макълдауни.


Подготвяйки посещението, Макълдауни прави подробен преглед на състоянието на българската енергетика и големите енергийни проекти: Южен Поток, Набуко, Бургас-Александруполис, междусистемните връзки (TGI) и АЕЦ Белене. Дадени са и кратки портрети на официалните лица, с които предстои да се срещне Грей.


Президентът Първанов, който организира енергийния форум, има тесни връзки с руските политици и е провел не по-малко от осем срещи с Путин през последните седем години. Станишев е описан като "прогресивен социалист", прозападен и добър приятел и партньор на САЩ, който разбира българската зависимост от Русия, но не вижда много възможности за по-голяма енергийна независимост. Калфин е близък и до Първанов и до Станишев, голям поддръжник на партньорството на България със САЩ и отворен за разговори по енергийните въпроси. Ново лице е министър Петър Димитров, за когото се смята, че следва насоките в енергийната политика от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, свързан с руските интереси и напуснал правителството след корупционен скандал.


Макълдауни препоръчва фокусът на разговорите да е върху дългосрочната енергийна стратегия, която да не е базирана единствено върху транзитът на горива и производство на електроенергия от руски ядрени източници. Като алтернатива са посочени възобновяемите източници, чистите въглищни технологии и енергийната ефективност. С увеличаването на цената на енергията до рекордни нива, богатството породено от руските енергийни ресурси циркулира по-силно в българската икономика, правейки България още по-чувствителна за руския натиск, анализира Макълдауни.


В заключение в грамата се заявява, че единият инструмент за значително намаляване на руското влияние може да бъде залагането на енергийната ефективност и възобновяемите източници, а другият инструмент е прозрачността. Статусът на енергиен разпределителен център, в която и да е индустрия, е възможен само в места, които предлагат прозрачни и ефикасни услуги. Препоръките към България са да не се рекламира като тясно свързана с Русия, а като по-прозрачно място за енергийни сделки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK