Балканският регион е енергиен кръстопът

България може да излезе по-бързо от кризата с по-малко въглерод, смята Джон Ащън, специален представител по климатичните промени от външното министерство на Великобритания Балканският регион е енергиен кръстопът от световно значение. Това каза Джон Ащън, специален представител по климатичните промени от външното министерство на Великобритания на дискусия на тема "Нисковъглеродната икономика – начин за излизане от кризата" организирана от в. Пари и Empower България. Дискусията е част от серия тематични срещи срещи на клуба на Next Generation.България има условия и потенциал за развитие, който в пъти надвишава размерите на икономиката ни, каза още Ащън. Според него изборът на нисковъглеродния модел би превърнал страната в катализатор процесите не само на местно, но и на световно ниво. 


Джон Ащън сподели, че в Европейския съюз политиките, които се прилагат се различават една от друга, което поставя страните членки в различни позиции. Държави като Германия реализират огромен напредък като радикално променят енергийните си политики, докато в страни като Полша, нисковъглеродната икономика е все още възприемана като жертва, в името на екологията, а не като единственият и неизбежен вариант за икономически прогрес.


Извън съюза, Ащън се спря и на азиатските гиганти. Китай се оказа страната, в която се инвестира най-интензивно в новите енергийни модели, но въпреки това, зависимостта от невъзобновими енергийни източници продължава да бъде критично висока и се очаква да продължи да бъде такава и в следващите 30 години. Ключова е и ролята на Русия, като основен енергиен доставчик в света. Дипломатът каза, че е крайно време страната да разбере и приеме факта, че в Европа се гради въглеродно неутрална енергийна политика.


Повече подробности четете утре във в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK