Българите работят колкото германците и поляците

Румънските служители, които работят на пълен работен ден, са се трудили миналата година по 41.3 часа седмично, което е най-високото ниво в ЕС. В Европа средната продължителност на работната седмица е 39.7 часа, съобщи Медиафакс. Румъния е следвана от Люксембург с 40.8 часа седмично, Великобритания, Полша, Германия и България - 40.5 часа седмично и Естония и Чехия с 40.4 часа седмично, според доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот. Средният служител, работещ на пълен работен ден, в ЕС през 2010 г. е работил седмично с 12 минути повече отколкото през 2009 г. и е ползвал 25 дена отпуска, се посочва още в доклада.


През 2009 г. средната работна седмица в ЕС е била от 39.5 часа. Все пак цифрите за миналата година остават под нивото от 2006-07 г., когато работната седмица е достигнала 39.9 часа в ЕС. Най-кратка работна седмица имат финландците - средно 37.8 часа, следвани от французите с 38 часа и ирландците с 38.1 часа.


По отношение на отпуските Дания и Германия заемат челната позиция с 30 дни годишен отпуск, договорени в споразуменията с профсъюзите. След тях се нарежда Италия с 28 дни. Румъния с 21 дена платен годишен отпуск се намира в дъното на класацията, следвана от Кипър и Естония с 20 дни годишен отпуск.
По брой на официалните празници Румъния е била миналата година на предпоследно място в ЕС с шест дни. Само Холандия е имала по-малко празнични дни - пет. Най-много празници са отбелязани в Испания (14 дни), следвана от Малта, Словакия и Кипър (13 дни). Средното ниво за ЕС е 9.6 дни официални празници годишно, отбелязва още Медиафакс.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK