И сините поискаха проверка на строежа на "Тракия"

Синята коалиция" настоява да се извърши изследване на пробите от автомагистрала "Тракия" от независима пътна лаборатория. Това пише в декларация на десницата, която беше прочетена от парламентарната трибуна от депутата Иван Иванов.


Историята с пробите започна още през март. Тогава от БСП обявиха, че "Тракия" се строи върху пепел и изпратиха проби в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Впоследствие се поуви доклад на консултант, избран по времето на тройната коалиция - "Строл 1000 - СКЛ", според който строежа на Лот 2 е в норма, няма пепел, но сигнализира за различни проблеми при другите отсечки. Така например, че гърците строят по цялото протежение на третия лот от Нова Загора до Ямбол и могат да усовят парите, а да не завършат обекта. Сред другите констатации имаше и една, според която на Лот 4 - Ямбол - Карнобат има много високи подпочвени води, като това първоначално беше отречено от АПИ и МРРБ. Консултантът твърдеше, че има фиктивни проверки на магистралата. Почти по същото време, кокато сините четоха декларацията си в парламента от регионалното министерство беше получено съобщение, че пътният възел на Стара Загора, откъдето стартира строителството на Лот 2 на "Тракия", ще бъде готов 8 месеца предсрочно. Изграждането на 32 км стартираха през юни 2010 г. и трябва да са готови през юли 2012 г. Физическото изпълнение на отсечката от Стара Загора до Нова Загора е на 60%, а финансовото - на 30%.


Лот 3 от Нова Загора до Ямбол също се движи според очакванията  и от пътната агенция не виждат никакъв риск да не бъде завършен на време. Строителните работи там стартираха през август 2010 и трябва да приключат в края на септември 2012 година. Гръцката фирма "Актор", която изгражда този участък, пое ангажимента да го завърши до началото на летния сезон 2012. Физическото изпълнение на Лот 3 е 50%, а финансовото изпълнение - 30%.


Най-тежкият, най-трудният и най-дългият участък е Лот 4, който е 49 км от Ямбол до Карнобат. Строителните дейности към момента са по-график и в бюджет. В този участък има 12 км, които са проблемни най-вече заради напоителните канали, които наводняват парцелите на хората и зоната на магистралата, твърдят от министерството. Росен Плевнелиев коментира, че очаква пълна мобилизация, така, че Лот 4 да бъде завършен дори предсрочно и по тази причина заедно с пътната агенция ще форсират работата там, за да се движат строителните дейности 2 месеца преди графика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK