Общината разделя София на три зони - икономическа, социална и културна

София ще бъде разделена на три зони - икономическа, социална и културна. Това са част от идеите за Интегриран план за развитието на София. Той ще бъде реализиран със средства по програма "Регионално развитие" през периода 2014 - 2020 г. Стойността му е 960 000 лв. от тях 5% е участието на Столична община.


В икономическата зона ще попада районът на гара "Искър". Там ще има производства като фармация и компютърни технологии. "предвидено е и да бъдат изградени научни центрове", обясни главният архитект на София Петър Диков. Икономическата зона ще се простира на 100 дка, собственост на БАН. 
Жилищните комплекси ще попадат в т.нар. социални зони. Тепърва общината трябва да работи за жилищните комплекси, които са в периферията на града, обясни главният архитект. По думите му до 5 август трябва да стане ясно дали проектът за изграждането на жилища за маргинализирани групи на Столичната община ще премине към етап разглеждане за финансиране. Първия етап е изграждането на три блока. По думите на главния архитект вече има цялостен проект за "Филиповци", където освен жилищни сгради, ще се изграждат и училища, детски градини, здравно заведение и производства. Те ще се финансират по програмата Jessica.


Центърът на София ще попада в т.нар публична или културна зона. По думите на главния архитект в района на площад "Св. Неделя" предстоят още разкопки. Арх. Диков припомни, че се предполага, че там се е намирал дворецът на император Константин. От столична община планират цялата част на Ларгото ще стане пешеходна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK