Републиканците отложиха гласуването за вдигането на тавана на дълга

за вдигането на тавана на дългаШефовете на водещите щатски банки изпратиха писмо до Белия дом, в което посочват, че трябва да се стигне до споразумение, за да се избегне катастрофа на американския пазарРепубликанците в Камарата на представителите на САЩ отложиха гласуването на краткосрочен проектозакон завдигане на тавана на държавния дълг с 900 млрд. USD, предаде Reuters.


Причината за отлагането все още не е известна, но председателят на Камарата, републиканецът Джон Бейнър, се опитва да събере необходимата подкрепа за мярката, която според някои консерватори не прави достатъчно, за да намали разходите. Републикански представител заяви, че Камарата ще гласувазаконопроекта по-късно днес.


На 16 май САЩ достигнаха сегашния таван на държавния дълг от 143 трлн. USD. Чрез прегрупиране на паричните потоци финансовото министерство успя да отложи настъпването на неплатежоспособността по задълженията на страната до 2 август. Ако до тази дата не бъде намерено решение, правителството ще остане без средства за финансиране на дейностите си и за покриване на плащанията по държавни облигации. И на практика най-голямата световна икономика ще изпадне в неплатежоспособност.
Вчера шефовете на най-големите американски банки и финансови институции призоваха администрацията на Барак Обама  и Конгреса да постигнат споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг и да вземат мерки за намаляване на бюджетния дефицит, предадоха международните агенции. В отворено писмо, изпратено до Белия дом и Капитолия, те предупреждават, че ако Вашингтон бездейства, последиците за страната ще бъдат много сериозни. Писмото е подписано от генералните директори на JPMorgan Chase, GoldmanSachs, Bank of America и Citigroup.


Банкерите са категорични, че трябва да бъде постигнато споразумение за повишаване на лимита на държавния дълг до края на седмицата, за да се избегне катастрофа на американския пазар."Дефолт на страната ни по дълговите задължения или понижаване на американския кредитен рейтинг ще нанесе силен ударвърху бизнеса и доверието на инвеститорите", се посочва в писмото.Белият дом днес изрази увереност, че ще бъде постигнат компромис по вдигане на дълговия таван и намаляване на дефицита,предаде Reuters, цитирайки говорителят на Джей Карни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK