Бойко Борисов: Сагата с "Лукойл" е тест за министрите и за мен

Отнемането на лиценза на  складовете на "Лукойл Нефтохим" и пристанището "Росенец" е тест за министрите и за всички нас". Това  заяви в телефонно интервю за bTV премиерът Бойко Борисов. "Сега ще проверим дали са имали право, че горивото отвън е по-евтино и че "Нефтохим" - Бургас не е толкова важен, ако не изпълнява закона," коментира още той .


Борисов  заяви, че когато държавата отнема лиценза на най-голямото си предприятие, е естествено да има много точен график, а всеки министър трябва да е приготвил сметките си, за да защити икономиката и индустрията при криза. С тези думи премиерът индиректно отговори на предизвикателството на  директора на рафинерията Валентин Златев.


На пресконференция вчера той отправи упрек към правителството, че спира лиценза на "Лукойл" без да има план да понататъшни действия.Премиерът обаче все пак застана зад позицията на правителството, като обясни, че  при взимането на решението за отнемането на лиценза той е изразил политическата си подкрепа:
"За всички нас е тест, а аз когато съм казал "да, затваряйте", съм вярвал на своите министри" и още "Крайно време е да не се занимавам дали е окосена тревата и откъде ще дойде горивото".
Премиерът Борисов обаче не отговори директно на въпроса дали можем да очакване нови оставки на министри. "Министрите са ми гарантирали, че няма да се създаде трус в системата", каза лаконично той.


По повод приятелството си с Валентин Златев Борисов
заяви, че се познава с всички шефове на големи компании в България. Премиерът обаче бе категоричен, че приятелството е едно, а работата и държавата - друго. По думите му хората, които се срещат с него извън Министерски съвет, нямат право да повдигат служебни въпроси.


За АЕЦ "Белене"
няколко пъти казахме, че както Трайков даде правилен пример, ние
в момента преговаряме за цена на кола, за която предишните са платили двигателя, гумите и може би ауспуха
", каза Борисов. Завчера е имало среща с представители на руска страна за "Белене". "Ние имаме да платим тези пари на руския контрагент, но и те пък имат да ни платят 61 млн. лв. затова, че са изнесли старото оборудване и не са го платили. И ги попитах – "в края на краищата, вие, давайки ни на съд, нали по този начин проваляте проекта. Идете, запознайте вашите ръководители с това, че както вие сте ни дали в Париж, аз утре ще ви дам в Женева. Вие ще ни осъдите, защото реално дължим тези пари, а ние ще ви осъдим за 61 млн. лв.", каза Борисов, който уточни, че очаква отговор от руска страна следващата седмица.
"Не те са ни дали на съд, взаимно сме се дали на съд
, защото и двете страни признаваме, че си дължим пари. Няма война между нас и руската компания за ядрени реактори, има отстояване на интереси", посочи още министър-председателят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK