Трайков: Ще бъде отпуснато самолетно гориво от държавния резерв

Няма кризисен щаб, защото няма криза", заяви икономическият министър Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще оглави кризисния щаб създаден да следи ситуацията след спиране на рафинерията на "Лукойл" в Бургасс, каза премиерът Бойко Борисов. В щаба ще участват още министърът на транспорта Ивайло Московски, директорът на "Митниците" Ваньо Танов, един зам.-министър на вътрешните работи, един зам.-министър на финансите и шефа на Държавния резерв. Те ще наблюдават процесите на пазара на горива след отнемането на лиценза на "Лукойл".


"Надявам се, че рафинерията като най-голямо българско предприятие няма да се опита да направи някой номер с държавата. Не ги съветвам. Просто не ги съветвам най-приятелски", каза Борисов.По-късно през деня Трайков обясни пред журналисти, че се подготвя решение за отпускане от държавния резерв на самолетно гориво. Министърът изрази надежда решението да бъде прието на подпис от МС още днес. Според него така най-бързо. Така още в началото на следващата седмица, когато се изчерпат запасите на летищата, вече да могат количествата от държавния резерв да са постъпили.


Министърът обясни, че в резерва има запази керосин за 60- 68 дни. Част от тях се съхраняват и в складовете на "Лукойл"."На хартия ги има, надявам се, че и физически ги има", каза той.
Трайков уточни, че по негова инициатива е създадена работна група, която да следи случващото се на пазара на горива,вноса и износа, и наличностите. " Няма кризисен щаб, няма криза", заяви министърът по повод коментарите на премиера, че е създаден кризисен щаб, който се оглавява именно от него.


На този етап по думите му има достатъчно количества битум и полипропилен в "Лукойл" и се сключват договори за внос. Аналогично е състоянието с бензина и дизела, допълни още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK