Плевнелиев: спирането на "Лукойл" няма да се отрази на строителството на магистрали

Спирането на производството на битуми (катрани) от страна на "Лукойл"  няма да оскъпи строителството на автомагистрала "Тракия", заяви министърът на регионалното развитие и  благоустройство Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.  „Със сигурност има големи  производители в Румъния или в Гърция и държавата не се  притеснява от евентуално спиране на производството на битуми от  "Лукойл-Бургас", допълни той. България е в Европа, а в Европа има свободна конкуренция – по един от проектите в Русе се ползват битуми, произведени в  Румъния, чиято цена не е по-висока, уточни той.Проблемът е елементарен и  той е свързан с това всички в тази държава да разберат, че от  една страна има правителство, което ще налага спазването на  правилата и от друга - ще има компании, които трябва да спазват  правилата. Ако някой не иска да спазва правилата, той сам се  изхвърля от пазара,  заяви Плевнелиев.  Той изрази изненадата си, че преди две  години, когато е дискутирана темата с този нов закон, той категорично е бил подкрепен от "Лукойл". „Компанията е подкрепила този закон, а две години по късно финишира като единствената  компания, която не го спазва”, изтъкна министърът.


„Синята коалиция и БСП са една наистина добре работеща  предизборна коалиция”, каза министър Плевнелиев по повод внесена в Народното събрание декларация от сините  депутати, в която се твърди, че 30 страници от доклада на  министъра за магистрала "Тракия " липсват. „Ние, като контрапункт на това политизиране на магистралата, имаме десетки експертизи  от стотици хора, които по закон носят отговорност. Бих повярвал  на тези, които са на обекта всеки ден и спазват закона. Кой и по какъв начин официално е поискал този доклад и от кого”, каза  още Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK