Сенатът на САЩ очаквано отхвърли плна за държавния дълг

С 59 гласа "против" и 41 гласа "за" Сенатът на Конгреса на САЩ очаквано отхвърли приетия от контролираната от републиканците Камарана представителите на Конгреса на САЩ закон, с който таванът надържавния дълг се увеличава с 900 млрд. USD за период отоколо шест месеца, предаде БТА.  Законът на републиканците "пристигна мъртъв в Сената", обяви говорителят на Белия дом Джей Карни. "След като още едно политическо упражнение вече е след нас, и като се има пред вид,  че времето изтича, двете камари на Конгреса трябва да се заемат сериозно спостигането на компромис, с който да се избегне евентуален фалит и да се поставят основите на балансирано намаление надефицита", подчертава Карни.


Сенатът, контролиран от демократите, ще одобри свой вариант на закона за повишаване на тавана надържавния дълг, предложен от сенатора Хари Райд. Този вариант предвижда дългосрочно увеличаване на кредитния таван с 2.5 трлн. USD и намаляване на разходите с 2.2 трлн. USD. "Президентът призовава демократите и републиканците в Сената да намерят основата за компромисен план, който да получи одобрението и на двете партии при гласуване в Камарата напредставителите - план, който президентът да подпише още във вторник", обяви Райд. Предложеният от камарата на представителите закон бе приет с 218 гласа "за" и 210 гласа "против", като за него не гласуванито един от демократите. Този вариант предвижда федералнитеразходи през следващите десет години да бъдат намалени с 917 трлн. USD.


През януари - според приетия от Камарата закон- трябва да бъде одобрено ново увеличение на тавана на държавниядълг. Според Белия дом двуетапният план на републиканците ще удължи периода на несигурност около финансите на страната с половингодина, което може да предизвика намаляване на кредитния рейтингна страната и повишаване на лихвите върху потребителските икорпоративните кредити. Крайният срок за приемане на закон за увеличаване на таванана държавния дълг е вторник. Ако не бъде постигнатоспоразумение за параметрите на повишаването на тавана надържавния дълг, САЩ ще изпаднат в състояние, в което няма дамо гат да обслужват задълженията си по вече емитираните дългови книжа, което досега няма прецедент а историята на страната. Междувременно рейтинговата агенция Moody's обяви, че в краткосрочен план все пак шансът САЩ да задържат максималният си кредитен рейтинг ААА е над 50%, дори да се стигне до неплатежоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK