Кабинетът е разблокирал авиационно гориво от резерва

Тази нощ правителството е взело решение на подпис да разблокира от държавния резерв 1800 тона авиационно гориво, което ще покрие нуждите на летищата в страната за още една седмица. Това съобщи БНТ, като цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков, който е съобщил новината на семинар в Боровец. През цялата нощ министърът е водил разговори с представители на други институции. Отпуснатото количество е за срок от една седмица, защото според Трайков вече имало сигнали, че "Лукойл" ще монтира измервателните уреди в кратък срок и кризата ще бъде преодоляна.


Керосинът ще бъде предназначен за летищата във Варна и Бургас, където запасите щяха да стигнат едва до понеделник. Към Бургас са насочени и допълнителни количества гориво от летище Пловдив. Ситуацията на черноморските летища е най-критична, защото в този сезон там кацат чартърните полети на туристическите агенции.Трайчо Трайков е изразил надежда, че "Лукойл" ще предприеме стъпки за бързо монтиране на измервателните уреди. "Смятам че това, което би имало смисъл, и е механизъм от страна на държавата, е нашият представител в Надзорния съвет (на "Лукойл Нефтохим Бургас" - бел.ред.) да поиска извънредно свикване на Надзорния съвет, където да се обсъди точката с монтирането на тези уреди," е казал още министър Трайков, цитиран от БНР.Проблемът с авиационното гориво възникна след като "Лукойл Нефтохим Бургас" спря работа, защото Агенция "Митници" отне лизенза на компанията заради данъчни нарушения. Фирмата не беше монтирала изискваните от закона измервателни уреди на входа и на изхода, които трябва да са свързани с митниците. Докато над 400 други фирми имат лиценз за внос на обикновени бензин и дизел, оказа се, че "Лукойл" има тотален монопол в зареждането на летищата с авиацианно гориво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK