Цените на храните спряха да растат през юли

През първите седмици на юли индекса на тържищните цени на храните се стабилизира и трайно се задържа на ниво 1.900 пункта, обявиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).  В края на юли ИТЦ е паднал до 1.884 пункта, което е с 5.3%  по-ниско от началото на юни. Движение на индекса надолу пре зюни и стабилизирането му през юли се наблюдаваше и презминалата година, припонят от комисията. В резултат на поскъпването на голяма част отхранителните стоки в края на 2010 г. и първите три месеца на2011г., индексът в началото на тази година беше с по-високи стойности в сравнение с началото на предходната година. В резултат на това през първите шест месеца на настоящата година кривата на индекса се задържа на около 20 процента по-високониво спрямо миналата година.


Цените на млечните произведения, варивата, ориза и захарните изделия през юли остават на нивото от юни. Отчита се поскъпване на захарта, олиото и яйцата. През юли 2011г. в сравнение със същия месец на миналата годинае регистрирано покачване на цената на олиото с 36 на сто, на брашното с 51 на сто и на захарта със 72 на сто. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30%,  апокачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-9%. Около 15% е поскъпването на годишна база на ориза, лещата, яйцата и пилешкото месо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK