Глобиха 100 търговци по морето

Инспектори от Комисията за защита на потребителите са извършили 1570 проверки по българското Черноморие за спазване изискванията на Закона за туризма, съобщиха от пресслужбата на комисията. Проверени са 243 места занастаняване, 599 заведения за хранене и развлечения и 7 туроператори и турагенти. Инспектирани са и 4 плажа. Глобени са 99 търговци. Нарушенията през миналата годинапри местата за настаняване в северните курорти са били свързани с необявяване на видно място на цените на нощувките и другитепредлагани услуги, с липса на регистър на настанените туристи и за реализираните от тях нощувки и предлагане на услуги, които не отговарят на изискванията за определената категория на обекта.


Към настоящия момент присъства единствено нарушението, че регистърът на настанените туристи и реализираните нощувки, който вече е наличен, не се заверява ежемесечно от кмета на общината. В заведенията за хранене и развлечения в южните курорти липсват лист- и карт менюта. Предстоят по-интензивни проверки по южните курорти, допълниха от комисията. Констатираните нарушения са 10 на сто спрямо извършените проверки. Подадените от туристи сигнали във временните приемни на комисията са за отмяна на резервации или дублиране на резервации, за лоша хигиена и некачествено обслужване, за липсана достатъчно свободна зона на плажа и за принудителна продажбана чадъри и шезлонги. Други туристи са се оплакали от лоша хранав хотел, изискване за заплащане на тоалетна и неиздаване надокумент за продажба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK