50% от приходите от рециклиране на софийски боклук - за кметството

Столична община ще получава половината от приходите от продажби на вторични суровини и ще участва в договоранято с купувачите на материалите. Това съобщи зам. кметът Мария Бояджийска след отварянето на ценовите оферти на кандидатите да пеработват софийския боклук.


Конкурсът има двама участници - общинското дружество "Чистота - Искър", което стопанисва общинската сепарираща машина на депото в Суходол и обединение "Екосорт". То има две свои преработващи машини. "Чистота - Искър" кандидатства за оператор на общинската инсталация, а обединението със своите собствени. Участниците предложиха отделни цени за различните дейности. За повечето позиции обаче, цените на общинското дружество са по-ниски.


"Ще направим проверка на ценовите предложения и дали те съответстват на бюджета на общината. Ако го надвишават, поръчката ще бъде прекратена. Няма да сключваме договори с фирми, които предлагат неизгодни за общината цени", обяви Бояджийска.
Освен че половината от приходите от рециклиране трябва да бъде за общината, в новите договори ще е заложен и по-строг контрол от страна на общината. На всяка от площадките ще има видеонаблюдение, ще бъде осигурен достъп до данните от кантарите, а те трябва да се сертифицирани от специализирани фирми", обяви зам. кметът по екологията. Според нея така трябва да се доказва постигането на целите по рециклиране, за да няма съмнения за свършената работа.


Бойджийска допълни, че поне 7% от приетите отпадъци трябва да бъдат рециклирани, и 35% да бъдат оползотворени. Целта е техлото на депонираните отпадъци в Суходол да се намали с 50%, а обемът им - с 60%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK