Съдът спря изпълнението на решенията за отнемане на лиценза на "Лукойл"

Административен съд София-град спря изпълнението на решенията на Агенция "Митници" за отнемане на лиценза на "Лукойл". С определения от днес по две дела - № 6812/2011 и № 6813/2011 съдът е спрял предварителното изпълнение на двете решения от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с които бе отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Делата са образувани по жалба на "Лукойл".


Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, които обуславят извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с "Холдинг БДЖ" ЕАД и "Столичен транспорт" ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп", от което се вижда, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.


Определенията подлежат на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването им на страните. Делата ще бъдат разгледани по същество от Административен съд София-град на 31 август от 9.00 ч.
Междувременно директорът на Агенция "Митници" Вальо Танов коментира, че агенцията ще се възползва от правото си и ще  обжалва решението на Софийския административен съд пред ВАС. От Агенцията казаха за в. "Пари", че докато тече обжалването на определенията на софийския административен съд, рафинерията няма да може да работи. "Лукойл Нефтохим" ще може да възобнови дейността си само в случай, че ВАС подкрепи определенията на административния съд.Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK