Пазарът на офис площи се е увеличил с 5% според Colliers International

Colliers International Най-голям брой нови сгради са завършени в периферията на София, където е отчетен ръст от 65% Предлагането на нови офис площи в столицата е продължило да нараства и през първата половина на 2011 г., пише в доклад на международната консултантска компания Colliers International. Пазарът се е увеличил с 5%, като това се отнася за офиси от клас А и Б. Най-голям брой нови сгради са завършени в периферията на София. Там ръстът е 65% (898 228 кв.м). В широкия център модерните офис площи са 21%, а в центъра на града – 14%.


Свободните площи в столицата се равняват на 356 779 кв.м или 26%. Според Антон Славчев, мениджър "Офис площи" в консултантската компания най-активни в търсенето на офиси остават фирмите  от аутсорсинг и офшоринг сектора, фармацевтичните компании и сектора на енергетиката.


Средният период за договорите се запазва  между 3 и 5 години. Наемните нива продължават да отбелязват спад в резултат на повишеното предлагане. Цените достигат  7.5-8 EUR/кв.м в периферията на града, в широк център - 8-11 EUR/кв.м, а в центъра на града - 10-15 EUR/кв.м. Стабилизиране на наемните нива от компанията очакват най-рано след година, като изключение ще правят сградите с добро местоположение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK