Съдът разреши на Сакскобургготски да сече гори

Административен съд - София област отмени забраната за изсичане и извозване на дървесина в земите, които бяха върнати на наследниците на Фердинанд и Борис III, съобщиха оттам. Решението е във връзка с жалба на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. То не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.


Забраната за сеч на дървета бе въведена през 2009 г. от Държавно горско стопанство – Боровец. Според съда обаче са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила и противоречия с материалния закон. Така например от горското стопанство не са изяснили всички факти и обстоятелства от значение за случая. Забраната е наложена с мотив, че собствениците на земите са допуснали многобройни и съществени грешки, но не е посочено какви точно.


Експертите обаче отбелязват, че до реално изсичане на дървесина все още не може да се стигне въпреки становището на административния съд. Причината е, че още е в сила наложеният от парлемента в края на 2009 г. мораториум върху царските земи.  С него на Сакскобургготски и сестра му се задължават да полагат гриужи за имотите, но им забранява да се разпореждат с тях. Предвижда се мораториумът да действа до приемането на специален закон, който все още се подготвя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK