"БТ Инвест" ще наддава сам със себе си за "Булгартабак"

Незнайната австрийска компания "БТ Инвест", зад която официално стои държавната руска банка ВТК, ще наддава сама за "Булгартабак". Това стана ясно, след като от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) съобщиха, че "Бритиш Американ Табако" се е отказала от участието си в процедурата по продажба на 79.83% от "Булгартабак холдинг". Причините за отказа на единствения стратегически инвеститор, останал в играта за държавния цигарен холдинг, са "търговски" и "стратегически". В АПСК е получено официално писмо от БАТ, в което се казва, че компанията е взела решение да прекрати по-нататъшното си участие в конкурса за продажбата."Към момента няма какво да коментираме по процедурата с продажбата на "Булгартабак", като единствената институция, която е оторизирана за това, е АПСК. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма чака края на процедурата, за да направи оценката си за целия процес", казаха от МИЕТ. От българското представителство на БАТ не се ангажираха с конкретни причини за внезапния си отказ от участие в сделка за "Булгартабак"."Не можем да коментираме мотивите защо "Бритиш Американ Табако" прекрати участието си в конкурса за "Булгартабак", решението е взето от централата ни в Лондон и ние се съобразяваме с него", обясниха за в. "Пари" от БАТ.


Доста неизвестни


Така след отпадането на международния лидер в производството на цигари единственото дружество, което остава в надпреварата за "Булгартабак", е създаденото през април тази година австрийско "БТ Инвест" - компания, зад която официално застана руската ВТБ. Въпреки че според подадените в АПСК документи руската банка е краен собственик на базираното в Австрия "БТ Инвест", мнозина анализатори все още се питат дали ВТБ играе за своя сметка или за свой клиент. Ако "БТ Инвест" подаде обвързваща оферта и се стигне до сделка, производството на цигари у нас ще стане поредният сектор от икономиката, който преминава под контрола на компания с руски капитали. Още с обявяването на десетте компании, проявили интерес към "Булгартабак" на първия етап на конкурса, "БТ Инвест" беше сочена като един от фаворитите и беше свързвана и с български интереси. Австрийското дружество е и единственото засвидетелствало увереност, че ще спечели конкурса. "Сигурни сме, че ще спечелим конкурса за продажбата на "Булгартабак", каза пред в. "Труд" Йоханнес Пепелник, представител на австрийската компания. Адвокатът представител е и единственият човек, официално идентифицирал се с дружеството.
Очакван отказ
"Бритиш Американ Табако" се превръща в маратонец по неуспехи в опитите да придобие "Булгартабак". Компанията има провален опит от 2004 г., когато спечели конкурса за покупка на държавния дял, но до сделка така и не се стигна по политически причини. Тогава ДПС, което участваше като партньор в управлението на НДСВ, се обяви против продажбата и пред алтернативата за сваляне на правителството договор с БАТ не беше подписан.Сегашният отказ на "Бритиш Американ Табако" да продължи в надпреварата не е неочакван. Анализатори прогнозираха, че компанията ще излезе от сделката в един момент, след като получи достъп до документацията на "Булгартабак" и проучи из основи един от конкурентите си. Според АПСК с покупката на документация за конкурса, което беше последната стъпка, на която участва БАТ, компанията е получила пълния юридически анализ на дружеството, както и оценката, изготвена от консултанта Сити банк. Сред сценариите за участие на БАТ до този етап е и създаването на добър имидж на конкурса, срещу което компанията е получила някои гаранции от страна на държавата - за по-силен контрол над сивия сектор например, което би повишило продажбите на "Бритиш Американ Табако" у нас. От надпреварата преди седмица отпадна и друго от анонимните австрийски дружества - консултантската компания "Си Би фемили офис сървис". За нея също имаше подозрения, че е свързана с български интереси, "опаковани" в австрийско дружество. С отпадането на "Си Би фемили офис сървис" обаче в историята заминаха и сценариите чии интереси защитава тя.


Самотният ездач


Пред единствения останал в играта кандидат "БТ Инвест" остава да подаде конкретна обвързваща ценова оферта до 29 август тази година. Липсата на конкуренция освобождава компанията да даде оптимално ниска цена. От АПСК не въведоха минимален праг на цената с обяснението, че кандидатите подават оферти винаги около него. Сега в условията на липса на конкурс минималният праг можеше да гарантира успеваемост на сделката. От АПСК обясниха за в. "Пари", че за тях "Булгартабак" има справедлива цена, под която не биха приели оферта. Каква е справедливата цена, не е ясно, но най-вероятно тя е базирана на оценката, която консултантът Сити банк е направил. От момента, в който беше направена тази оценка обаче, държавният цигарен холдинг не спира да подобрява резултатите си и според анализатори цената му расте. А в условията на един-единствен кандидат това едва ли ще повлияе на подадената оферта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK