"Атомстройекспорт" не мисли да оттегля иска си

Това няма да е последният иск, коментира представител на компанията пред руското електронно издание "Росбалт""Атомстройекспорт" няма намерение да оттегли иска си към НЕК, пише руското електронно издание "Росбалт", цитирано от БТА. Руските медии припомнят, че преди дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков заяви, че е поставил ултиматум до понеделник на руската страна да оттегли иска си. В противен случай НЕК ще заведе контраиск в Женева на стойност 61 млн. EUR. Това е сумата, която страната заслужава за изкупуване на старото оборудване на площадката на втората атомна централа според договор.


Според представител на "Атомстройекспорт" изявлението на министър Трайков за "някакъв ултиматум не предизвиква нищо друго, освен недоумение". Източникът добавя, че този иск няма да бъде последен.


Руската фирма заведе иск на стойност 58 млн.  EUR заради неплатени суми по строителството на АЕЦ "Белене". Компанията обяви, че е извършила дейности по строежа на атомната централа, за които графикът на плащанията е бил нарушен.


Според министър Трайков "Атомстройекспорт" трябва да оттегли иска си, ако иска да работи по проекта. В противен случай НЕК ще заведе контраиск в Женева на стойност 61 млн. EUR. Това е сумата, която страната заслужава за изкупуване на старото  оборудване на площадката на втората атомна централа. Сутринта той коментира пред bTV , че и за руската страна е ясно, че завеждането на искове не е конструктивният начин за разрешаване на проблема. "Ако няма арбитражни искове, проектът ще върви по-гладко, отколкото ако има. Ние сме готови да защитим интересите си по един или друг начин", каза министърът. Той уточни, че "Атомстройекспорт" имат срок през тази седмица да кажат как смятат да продължават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK