Съд и затвор заплашват нередовните данъкоплатци в Гърция

От днес в Гърция влизат в сила разпоредбите на закона за "бягство от данъци", които предвиждат съд и затвор за онези данъкоплатци, които не са изчистили задълженията си към държавата, чийто срок е изтекъл, съобщи радио "Атина".


От финансовото министерство уверяват, че мярката ще започне да се прилага от големите длъжници на държавата, чиито просрочени дългове надхвърлят 150 хил. EUR.Просрочените дългове се изчисляват на 41.1 млрд. EUR, от които 37 млрд. EUR дължат 14 700 юридически и физически лица. Длъжниците са общо 900 хиляди.


Финансовото министерство смята да наложи и електронен данъчен контрол върху сделки, имоти, жилищни и потребителски заеми, кредитни карти, наеми, осигуровки, лихви по банкови влогове и трудови доходи. За целта ще бъдат проверени данните на около 2.75 млн. данъчни декларации. Под лупа ще бъдат поставени над четири милиона физически лица. Ако властите установят отклонения, титулярите на данъчните декларации ще бъдат давани на съд и за тях в закона също е предвиден затвор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK