EurActiv: ЕК ще санкционира България за цената на мобилните разговори

Европейската комисия ще санкционира България заради високите цени на мобилните разговори, информира EurActiv. Комисията е предупредила българския телекомуникационен регулатор да вземе мерки срещу изкуствено завишените цени на разговорите по мобилен телефон, съобщава електронното издание и допълва, че не може клиентите на най-бедната страна в ЕС да плащат най-високи цени за разговорите си.


ЕК ще издаде препоръки, които Комисията за регулиране на съобщенията трябва "да вземе под най-сериозно внимание", казва еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус.


През юли миналата година КРС намали тарифите, които  телекомуникационните оператори си налагат един на друг за използването на техните мрежи до 6.64 евроцента за минута. Това беше резултат от изисквания на комисията от 2009 г. Андрей Ковачев от ГЕРБ припомня, че оттогава тарифите не са намалявани, докато към януари тази година равнището им е достигнало средно европейско ниво 4.91 евроцента на минута и е продължило да намалява.


Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков обаче определи тези твърдения като "абсолютна неистина".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK