Италия е в опасност от дългова криза

Финансовите пазари засилиха натиска върху Италия днес, като поставиха една от страните с най-голям дълг още по-дълбоко в зоната на опасност в Европа. Това принуди властите да свикат спешни заседания, предаде Reuters.Доходността на италианските облигации достигна най-високото си ниво за 11-те години, в които съществува еврото. Така Италия надмина Испания по отношение на загрижеността на инвеститорите за устойчивостта на дълга. Италианският борсов индекс достигна най-ниското си равнище от 27 месеца. Европейските акции са на най-ниското си ниво от 9 месеца на фона на притесненията, че забавянето на икономическия растеж ще направи дори по-трудно преодоляването на дълговата криза.


"Пазарите се страхуват, че светът отново върви към рецесия...а в еврозоната периферните пазари ще пострадат най-силно", коментира Алесандро Гинансанти, стратег от ING Амстердам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK