КРС: ЕК няма да санкционира България заради цената на мобилните разговори

Европейската комисия няма да съби България заради високите цени на мобилните услуги. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков в отговор на днешната публикация в електронното издание EurActiv , предаде Агенция "Фокус". Той определи като абсолютна неистина твърдението, че цените за терминиране в страната са най-високите в Европейския съюз. "Всички тези внушения са абсолютни неистини", коментира Божков.


Европейската комисия никога не се е обръщала към нас с такава молба, казва още той. Веселин Божков посочи, че КРС извършва вече втори кръг пазарни анализи за  цените на терминиране и очаква резултати през есента. Той обяви, че всички пазарни анализи в България са приети без резерви от ЕК, за разлика от анализите на държави като Испания и Германия, чиито анализи са върнати.


Председателят на КРС посочи, че цените на терминиране поетапно намаляват на всеки шест месеца. Той уточни, че в официалния отговор на еврокомисар Нели Крус до Андрей Ковачев не се говори за санкциониране, а ЕК е поискала да бъдат взети мерки за цените. Той обяви и че е разговарял с  евродепутата Андрей Ковачев. Ковачев не е бил потърсен за интервю от EurActiv .


"Ние се съобразяваме с политиката на българското правителство, но ние сме независим регулаторен орган. Искат да ни вкарат в проблем, ако има вмешателство на българското правителство в работата на комисията", коментира Веселин Божков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK