Започва търговията с млечни квоти

ДФ "Земеделие" открива т.нар. Квотната борса, която представлява покупко-продажба на млечни продукти на фиксирани цени, предава БТА.


Кандидатстването за покупка на млечни квоти може да стане в Разплащателната агенция до 30 август 2011 г. От 1 септември до 15 ноември ще се приемат документи от желаещите да продават. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви фиксирана цена за килограм краве мляко 0.07 лв. за квотната 2011-2012 г. Миналата година килограм краве мляко се търгуваше с 0.08 лв. повече.


Квотната борса се прилагаше за пръв път през 2009 - 2010 г., като тогава през фонда са били продадени и закупени млечни квоти на обща стойност над 641 200 лв. За периода 2010-2011 г. общата стойност на покупко-продажбите е близо 598 500 лв.


Квотната система е въведена в страните от Европейския съюз като механизъм, чрез който да се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане на мляко и млечни продукти. Всяка страна-членка има национална квота, от която производителите получават индивидуалните си квоти. В България те се разпределят от Министерство на земеделието и храните. Документи се подават в областните дирекции на фонд "Земеделие". Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на институцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK