Сега в София, скоро и в други градове

Четвърт България може да се окаже с незаконно определена такса смет. Причината е, че тя се определя на база данъчната оценка на имотите, а не на база изхвърления боклук. Гражданска инициатива "Справедливост", която спечели дело срещу Столичния общински съвет за начина на определяне на такса смет, оспорва и определянето й във Варна, Бургас и Русе. Мотивите са същите, както за София. Според последното преброяване на НСИ в тези градове живеят почти 2 млн. души. Дори и съдът да постанови, че таксата е определена незаконно, пари на граждани и фирми няма да се връщат.


Какво ще последва


Столичният общински съвет ще обжалва решението на съда. Така то реално няма да влезе в сила. "Ако решението бъде потвърдено от Върховния административен съд, гражданите ще могат да не плащат такса смет", обяви адвокат Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост" и уточни: "Няма законово основание да се връщат пари на граждани, защото отмяната не може да е със задна дата и не важи за минали периоди."
Мотивите на съда


Според Софийския административен съд решението от 26 ноември 2006 г., с което се приема наредбата за таксите и услугите, предоставяни от Столичната община, е прието в нарушение на Закона за нормативните актове. По това време кмет на Столичната община беше сегашният премиер Бойко Борисов.


Без публично обсъждане и аргументи


"Липсват данни за публикуване на доклада на вносителя (кмета на Столичната община - б. а.) и проекта на наредбата за публично обсъждане. Същите трябва да са обявени в интернет на официалния сайт на СОС в раздел "Новини" в 14-дневен срок преди приемане на решението", пише в съдебното решение. Според магистратите така е нарушено правото на гражданите да дават предложения и становища по проекта. Целта на предварителното публикуване според съда е гарантиране на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. "Неизпълнението на който и да е от тях води до процесуално нарушение, опорочаващо акта до степен, налагаща неговата отмяна", пише в решението на административния съд. Така съдът отменя чл. 27, ал. 1 на наредбата. Според текста таксата за битови отпадъци на имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия се определя пропорционално в промили на база данъчната оценка на имотите. Точно определянето на база данъчна оценка според магистратите противоречи на Закона за местните данъци и такси. Според чл. 67, ал. 1 от него основен принцип за определяне на такса битови отпадъци е тяхното количество. В ал. 2 е записано, че когато не може да се установи количеството, размерът се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. "Този критерий обаче е вторичен и трябва да се прилага, когато основният не може да бъде приложен", смята Софийският административен съд. В случая обаче Столичният общински съвет е възприел, че количеството не може да бъде определено, но не се е мотивирал. "Липсата на такива мотиви води до незаконосъобразност на приетите решения", пише в решението на Софийския административен съд. Така заради тези на вид формални пропуски съдът постановява, че начинът на определяне на такса смет в столицата е незаконосъобразен. Сега играта ще се пренесе в полето на Върховния административен съд.


----


Дискриминация


Първият успех на бизнеса срещу общинатаПървият успех срещу определянето на такса смет в София отчете Българската стопанска камара (БСК) НА 21 юни т. г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е уважила жалбата на БСК срещу решение на Столичния общински съвет, с което са въведени различни основи за определяне на такса смет и различни размери на ставката според вида на имотите. Според становището на комисията това е дискриминация по имуществен признак. От тази година фирмите плащат 10 промила върху отчетната стойност, а до миналата размерът беше 12 промила. Гражданите плащат едва 1.6 промила. След решението на Комисията за защита от дискриминация от столичното кметство обясниха, че са възложили на френската компания "Егис", която е и консултант на бъдещия завод за боклука, да предложи варианти за определяне на такса смет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK