КЗК вече разследва "Лукойл" за монопол

Комисията за защита на конкренцията (КЗК) започва да разследва "Лукойл България" за монопол. От комисията съобщиха днес, че образуват производство срещу компанията за установяване на евентуално извършени злоупотреби с господстващо положение и антиконкурентни споразумения. Решението е взето, след като КЗК прие секторен анализ на конкурентната среда на производство на бензин и дизелово гориво. По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира, че ще сезира антимонополната комисия във връзка с дейността на "Лукойл" и по-конкретно доставките на керосин за авиацията.


Предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения КЗК отчита, че поведението на предприята на пазара е от естество да засегне търговията между държавите членки на ЕС. Поради тази причина производството ще бъде водено и по отношение на чл. 101 и чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Потази тази причина Комисията ще информира и Европейската комисия (ЕК) за започналото производство, както и останалите органи за защита на конкуренцията на държавите членки чрез Европейската мрежа по конкуренция.В срок не по-дълъг от 30 дни преди приемане на окончателното решение, КЗК ще представи резюме на проекта на решението за съгласуване с ЕК. Регламентът също така дава възможност на КЗК да се допитва до ЕК в хода на производството.


Наред с това Комисията информира Министъра на финансите за необходимостта, съобразно неговата компетентност и приложимото европейско законодателство да се предприемат подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда.Продължителността на разследването зависи от редица фактори, включително от сложността на случая, степента  на сътрудничество с Комисията от страна на предприятията, гарантиране правото им на защита, както и от сроковете по Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003.


Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK