Делът на сивата икономика е равен на 1/5 от БВП

Делът на сивия сектор в българската икономика е около 1/5 от официалния Брутен вътрешен продукт (БВП) за периода 2000-2009 г. Това сочат предварителни оценки на експертите на Министерството на финансите, изготвени по метода на потреблението на енергия в България за същия период. Подробните резултати от изследването ще бъдат публикувани от министерството в средата на септември, съобщиха оттам.


Предварителните оценки отчитат ефектите върху потреблението на енергия от промяна на цените на енергийните стоки, структурата на икономиката и технологичния напредък, обясняват от МФ. Методът е избран заради относителната му простота и точност при отчитане на динамиката на сенчестия сектор. Анализът обхваща периода до 2009 г., тъй като все още не са публикувани официалните статистически данни за потреблението енергия в страната за миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK