Коя сега е с "най-най" 3G мрeжата у нас

Все по-силната зависимост на мобилните оператори от приходите им от интернет ги кара да влизат в маркетингова схватка за качеството на техните мрежи за пренос на данниКоя е най-добрата 3G мрежа у нас и най-бързата ли е тя? Колкото и технически да изглежда този въпрос в последно време, той се превръща и в маркетингов. Спорът за това чия мрежа от трето поколение е с най-добро качество не е от днес, но все по-силно очертаващата се зависимост на мобилните оператори от интернет трафика води до ожесточени маркетингови трикове за привличане на клиенти.


Какво значи "най-добра"


Двете компании, залагащи на слогана "най-добра мобилна интернет мрежа", използват различни методики за определяне на качеството на инфраструктурата си. Първи с това се похвалиха "Виваком", които в края на май заявиха, че тяхната мрежа за пренос на данни е потвърдено най-добрата, позовавайки се на доклад на Комисията за защита на конкуренцията. Тогава операторът спечели заведената в КЗК процедура от нейните конкуренти, заведена именно заради представянето на 3G покритието на "Виваком" като най-доброто. "Ние не определяме сами качеството на мрежата си", казват от "Виваком". Решението на комисията се базира на независимо изследване, поръчано от трите оператора, и на официални данни, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според които по основните показатели - покритие, скорост на преноса на данни и качество на речта - най-младата мрежа у нас е с най-добри характеристики, се казва в съобщение на оператора.
Покритие или скорост


При тогавашния спор другите два оператора оспориха валидността на това твърдение. "Виваком" си позволява да спекулира и с данни от независимо изследване на 3G мрежата, поръчано от трите мобилни оператора, резултатите от което са приложими единствено за технически цели и е недопустимо да се използват по друг начин", заявиха от "Глобул". "Докладът, на който се основава решението, е изготвен вследствие на независимо изследване, в което се отчита, че "МобилТел" покрива в най-голяма степен ключови показатели за качеството на гласовите услуги и тези за пренос на данни", подчертаха от своя страна от оператора с най-много абонати. Месец по-късно "МобилТел" излязоха с ново съобщение, че са получили сертификат за най-бърза 3G мрежа в България от германската компания за контрол на качеството на мобилните оператори Net Check. Според измерване, проведено през юни и юли 2011 г., изследването на сертифициращата компания  мрежата от трето поколение на "МобилТел" осигурява най-добри резултати по отношение на скорост за приемане и предаване на данни. Вчера от "МобилТел" обявиха, че са получили  лиценз за временно ползване на радиочестотен спектър от Комисията за регулиране на съобщенията, което ще им позволи първи в страната да направят тест на своя мрежа от следващо поколение, използваща технологията LTE, позната също като 4G. Въвеждането на LTE технологията в бъдеще ще позволи предлагането на по-високи скорости в пъти, както и възможност за използване на интерактивни услуги за широк кръг потребители като онлайн игри, HD телевизия и др. Първата тестова мобилна мрежа от четвърто поколение ще бъде пусната през есента, съобщиха от телекома.


Не може да се каже


Третият български мобилен оператор "Глобул" засега избягва да се включва в маркетинговата надпревара за правото да наречеш мрежата си най-добрата. "Не съществува единен, общоутвърден стандарт, подход или методология за извършване на комплексен сравнителен анализ, позволяващ еднозначно и 100% достоверно да се заключи, че една мрежа е "добра", "по-добра" или "най-добра", казват за в. "Пари" от "Глобул". Може да бъдат извършени много и различни видове измервания на параметрите на една 3G мрежа, по различни методики и от различни измервателни агенции, но дори съпоставката и градацията на голям брой измерими качествени параметри (например "скорост" за даунлоуд или ъплоуд), характеризиращи мрежата, не може да бъдат основа за такава класификация. Техническите параметри, които трябва да се измерват и оценяват в тяхната съвкупност и комплексна взаимозависимост, са сложни и разнообразни и все още няма общоприет и единен стандарт за началните условия, при които се извършват измерванията, а също така и за представянето и интерпретирането на резултатите. "Ето защо "Глобул" е против използването на квалификации от типа "най-добра мрежа" в комуникационни кампании и ги счита за некоректни и в определена степен подвеждащи за крайните клиенти", казват от телекома. "Резултатите от измерванията по няколко основни групи от показатели на мрежата на "Глобул" са изключително добри, но въпреки това ние не твърдим, че нашата мрежа е "по-добра" или "най-добра", а предпочитаме да осигурим на своите клиенти качествена, достъпна като цена и лесна за ползване услуга", допълват представителите на оператора.


Какъв е залогът


Пазарът на телекомуникационни услуги у нас практически е достигнал своя лимит по отношение на откриването на нови абонаменти. Проникването на мобилните услуги сред населението е 144%, а на пазара през 2010 г. е имало 10.6 млн. SIM карти. Високата конкуренция постоянно ще свива приходите на телекомуникационните оператори от техните традиционни дейности, като пренос на гласови данни, смята Анди Хикс, старши анализатор в IDC. Именно затова операторите виждат възможност за растеж чрез предлагането на допълнителни услуги с висока добавена стойност на настоящите си клиенти, тъй като потенциалът за привличане на нови абонати е изчерпан, смята и Красен Йотов, анализатор в "Индъстри Уоч". В последните две години се наблюдава и трайна тенденция за ръст в потреблението на мобилен интернет - потребителите на подобен тип услуги значително нарастват като брой, а също така крайните устройства, които позволяват все по-лесно мобилно сърфиране, стават все повече и по-достъпни.


Причини и ефекти


С над 125% са се увеличили потребителите на мобилен интернет на "Виваком" за първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на 2010 г. "През първото тримесечие на настоящата година регистрираме нарастване на броя клиенти на мобилен интернет с близо 100% спрямо същия период на 2010 г.", казват и от "МобилТел". Трафикът на данни е нараснал с над два пъти и половина в сравнение с тримесечието на 2010-а. Според прогнози на Telekom Austria Group (компанията майка на "МобилТел"), представени през февруари тази година, мобилните комуникации показват положителен тренд, като в Австрия например се очаква мобилният обем данни да нарасне от 1.5 гигабайта на месец до 10 гигабайта на месец. Потреблението на услугите за мобилен интернет на "Глобул" както през телефон, така и през компютър непрекъснато расте, като само за 2010 г. ръстът в потреблението на тези услуги на оператора е 234%, а приходите от тях съставляват около 20% от общите приходи на компанията, съобщават от оператора. Според анализатори подобен е делът на мобилния интернет в приходите и на други телекоми. По думите на Красен Йотов този дял ще се увеличава в бъдеще, като може да достигне 25-30% пред следващите две-три години. Залогът действително е голям. Това обаче е добре за потребителите - има голяма вероятност започналата като маркетингова кампания надпревара за титлата "най-добрата мрежа за пренос на данни" ще доведе до съществено подобрение на инфраструктурата и на трите основни мобилни оператора заедно с подобряване на качеството на разговорите и услугите, които те предоставят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK