Двама бивши директори на "Мини Марица Изток" са обвинени в злоупотреби

Окръжната прокуратура в Стара Загора e внесла обвинителен акт в Окръжен съд Стара Загора срещу бившите директори на "Мини Марица Изток" ЕАД Иван Марков и Гочо Христов. Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лв.


По този начин се заобикаля изискването на Закона за обществените поръчки (ЗОП) изборът на изпълнител да се извърши чрез открит конкурс и неправомерно се дава възможност това да става чрез събиране на три оферти. Пряката цел на обвиняемите е била ремонтът или строежът да се изпълни от предварително избрана от тях фирма, смятат разследващите. Общият размер на вредата се изчислява на 988 869,48 лв. За престъпленията, в които са обвинени двамата се предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK