Интересът към наем на логистични площи расте, но не и сделките

Запитванията за наем на логистични и индустриални площи не само като брой, но и като размер на търсените площи се увеличават, сочи доклад на международната консултантска компания Colliers International. По-голямата част от тях са за помещения в София и Варна. Въпреки това, по-големият брой на запитванията не успяват да рефлектират върху увеличение на броя на реално сключените сделки. Усвоените логистични и индустриални площи в София през първите шест месеца на 2011 г. са 15 000 кв. м, резултат основно от експанзията на логистичните оператори, премествания от стари в по-нови помещения, както и от дейността на фармацевтичните и компаниите от бързооборотния сектор. "Пазарът на логистични площи е пряко зависим от развитието на икономиката и търговията в страната, затова не се забелязват съществени промени, макар че сегментът продължава да се развива с умерен, но постоянен темп", казва Антон Славчев, мениджър "Индустриални и логистични площи" в Colliers International. Според Славчев, секторът на бързообортните стоки за момента е основен двигател на търсенето в София, като представлява 50% от запитванията. Логистичните оператори също са активни и добавят 25% към търсенето, а останалите запитвания се движат от другите сектори. Средният размер на търсените логистични площи в столицата е приблизително 1000 кв. м.


Резултатите от проведеното за втора поредна година проучване на Colliers сред логистичните оператори на българския пазар потвърждават основните тенденции на пазара. Изследването показва, че тази година логистичните оператори са по-оптимистични за развитието на пазара в сравнение с 2010 г. Най-активните фирми по отношение изнасяне на логистични процеси остават тези от секторите на фармацевтиката и на бързооборотните стоки.По отношение на предлагането, пазарът на индустриални и логистични площи за отдаване под наем в София отбеляза ръст от 65 000 кв. м през първото полугодие на 2011 г., като достигна 506 000 кв. м. Увеличението на логистичните площи се дължи на два фактора: първият е появата на нов тип предлагане на пазара - преотдаване на площи от собственици, а вторият - повява на някои нови проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK