Трайков: Преговорите с "Атомстройекспорт" ще продължат до 12 август

До 12 август ще продължат преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт", съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на иконоиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Вчера руската компания е изпратила писмо с покана за преговори до електрическата компания по въпроса с иска. Междувременно обаче НЕК подготвя внасянето на своя иск срещу руската компания, което отнема технологично време. По темата има движение и въпросът ще се реши с разговори, заяви министърът.На среща миналата седмица България е поискала от руската компания до понеделник да каже дали ще си оттеглят иска срещу НЕК, защото в този случай ние нямаше да внасяме наш иск, за да се прихванат сумите или не, припомни министърът. Той уточни, че искът на НЕК не е контраиск, а иск по суми, които НЕК има да получава. В понеделник от руската компания са съобщили на НЕК, че до днес трябва да отговорят по въпроса за иска.


На 22 юли НЕК обяви намерение да започне съдебна процедура за предявяване на свой иск за неплатено оборудване на стойност 61 млн. EUR при получаване на официално писмо от руската страна за заведено дело срещу българската компания. Руските медии съобщиха, че "Атомстройекспорт" е внесла в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж иск за 58 млн. EUR закъснели плащания от НЕК за работа по строителството на АЕЦ "Белене".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK