БСК иска по-солени санкции за работещите без договор

Българската стопанска камара (БСК) застана на позиция, че глобите за работещите без договор трябва да са по-големи от пропуснатите осигурителни и здравни вноски. Изпълнителният директор на БСК Божидар Данев се противопостави и на предложението на КНСБ осигурителните права на такъв служител да бъдат възстановявани автоматично.  "За мен размерът на глобата трябва да бъде най-малко в размера на пропуснатите ползи за съответните фондове и естествено върху това нещо трябва да бъде добавено и някаква малка санкция, каквито са санкциите на самия работодател, когато закъснее с плащанията. Най-малкото той има 10 пункта върху тези плащания плюс нормалния лихвен процент", заяви Данев пред БНР.


От своя страна вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че допълнителен процент към санкцията може да насърчи укриването на доходи. По думите му обаче глоба трябва да има и тя трябва да се плаща и от тези, които получават суми, близки до прага на бедността."Тези, които се притиснати до стената, също имат осигурителен статус и когато те работят на длъжност, притисната до стената и възнаграждението им е по-малко, следователно и вземането ще бъде по-малко. Те така или иначе дължат тези средства на осигурителната система", каза Манолов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK