КЗК получи писмо от МИЕТ с въпроси за монопола на "Лукойл" 

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило писмо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), в което се поставят въпроси относно евентуална злоупотреба с господстващо положение от "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл Ейвиейшън", съобщава БТА. Предстои комисията да се произнесе дали ще започне процедура и по сигнала за "Лукойл авиейшън". По-рано днес в Министерския съвет министър Трайчо Трайков съобщи, че ведомството ще пита комисията дали "Лукойл Ейвиейшън" има господстващо поведение на пазара за доставка на самолетно гориво. Запитването на министъра е на основание на член от Закона за защита на конкуренцията, който позволява искане за становище на държавен орган.


В писмото се настоява да се изясни въпроса дали от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" има злоупотреба с монополно или господстващо положение на пазара на авиационно гориво, както и дали "Лукойл Ейвиейшън България"  не злоупотребява с монополно или господстващо положение, като бездейства и не осигурява контрактуваните с авиопревозвачите количества от алтернативен източник, в подкрепа на "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщиха от МИЕТ.


В писмото се припомнят мотивите на Административният съд да спре предварителното изпълнение на решението на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнемане на лиценза за управление на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим". "Съдът се позовава на приложени доказателства в тази насока, сред които и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп" от което е видно, че не съществуват алтернативно източници за доставка на авиационни горива", казват от МИЕТ. Освен това от ведомството припомнят, че в отворено писмо Асоциацията на българските авиокомпании съобщава за получени от авиокомпаниите писма от "Лукойл Eйвиейшън" ЕООД, в които се казва, че фирмата е "принудена да въведе ограничение на потреблението на авиогорива на летищата София, Варна и Бургас".Междувременно от КЗК започнаха разследване на "Лукойл Нефтохим" за монопол . От комисията съобщиха днес, че образуват производство срещу компанията за установяване на евентуално извършени злоупотреби с господстващо положение и антиконкурентни споразумения. Решението е взето, след като КЗК прие секторен анализ на конкурентната среда на производство на бензин и дизелово гориво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK