Рейтингът на САЩ остава ААА, засега

Трите водещи рейтингова агенции дадоха една и съща оценка за държавния дълг на САЩ - "ААА" - или възможно най-високата, но определиха различни перспективи за развитието на американската икономика, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Standard and Poor's
, сочена за най-влиятелната рейтингова агенция на държави, отправи най-суровото предупреждение. Тя понижи на 18 април перспективата на оценката си "ААА" за САЩ от стабилна към отрицателна заради липсата на надежден план за намаляване на бюджетния дефицит. Тогава тя посочи, че има вероятност "поне едно към три" за понижаване на оценката през идните две години. Tри месеца по-късно дебатът по бюджета бе забуксувал и вероятността САЩ да изгубят тройното си през следващите три месеца стана "едно към две".


Moody's
понижи перспективата за САЩ до "негативна" при оценка "Aaa". На 13 юли тя обяви, че започва анализ на тази оценка с цел да запази перспективата "стабилна", настоявайки за "надеждно и трайно споразумение" за намаляване на дефицита. Тя коментира строго и "бюджетната дисциплина", предполагаща рейтинг "Aaa", и "потенциала за растеж" на американската икономика.


Fitch
дава "стабилна" перспектива с оценка "AAA" на САЩ. Периодът за преразглеждане на рейтинга започна на 8 юни и трябва да приключи до края на август. Вчера Fotch заяви, че засега бюджетното състояние на страната все още оправдава тройното А. Тя приветства "първата важна стъпка", защото според нея "има политически възможности и воля най-сетне да бъдат взети правилни мерки"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK