КЗК ще разследва за монопол "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл Ейвиейшън България"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за установяване на евентуална злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД. Антимонополният орган се е самосезирал след изпратеното вчера писмо от икономическия министър Трайчо Трайков . Вчера КЗК започна разследване и на "Лукойл България" , след като прие секторен анализ на конкурентната среда на производство на бензин и дизелово гориво.


В сряда Трайков поиска да се изясни въпроса дали от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" има злоупотреба с монополно или господстващо положение на пазара на авиационно гориво в нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), както и дали "Лукойл Ейвиейшън България" не злоупотребява с монополно или господстващо положение, като бездейства и не осигурява авиопревозвачите с горива от алтернативен източник, в подкрепа на "Лукойл Нефтохим Бургас".От КЗК уведомяват, че комисията ще изпълни ангажимента си да информира ЕК и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство, чрез Европейската мрежа по конкуренция. Това е второто производство, което антимонополният орган започва срещу компании от групата на "Лукойл". Вчера комисията обяви, че започва производство за евентуална злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни споразумения от страна на "Лукойл България". Причината Една от констатациите в секторния анализ на КЗК е, че има сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара. Комисията е констатирала, че в договорните отношения между "Лукойл България" и неговите контрагенти - търговци на едро, има определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK