Hitachi и Mitsubishi водят преговори за сливане

Hitachi Ltd. и  Mitsubishi Heavy Industries Ltd. започнаха преговори за най-голямото сливане в Япония, твърдят източници, цитирани от Reuters. Сливането на две от най-старите и най-утвърдени компании в Япония ще бъде знак за задълбочаващото се позитивно отношение към подобен ход като инструмент за намаляване на разходите. Целта е да се справят с ръста в курса на йената и да постигнат по-конкурентна позиция.


След репортаж в местни новини президентът на Hitachi обяви, че повече информация за сливането ще бъде дадена в четвъртък. След това обаче представители и на двете компании отказаха коментар и посочиха, че към момента нямат планове да дават изявления по въпроса.


"Ако сделката се потвърди, това биха били много добри новини за японската индустрия, защото компаниите в Токио няма да се състезават за инфраструктурни проекти извън страната, а така ще повишат шансовете си и ще подпомогнат икономиката на страната", каза Киоши Нода, главен финансов мениджър в MU Investments.


Според източници сделката е била на път да се провали още в началото, заради изтичане на информация в местни медии, което е изплашило ръководството на промишлените гиганти. Изпълнителни директори от  Hitachi и  Mitsubishi Heavy се срещнаха, за да обсъдят сливанията в сфери като ново поколение мощности и интелигентни мрежи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK