ЕЦБ ще финансира допълнително банките

Лихвеният процент в еврозоната остана на 1.5%Европейската централна банка ще разшири мерките си за поддържане на ликвидността на банките, като им заема каквито суми са им нужни за шест месеца. Това заяви президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише на редовната пресконференция след лихвеното решение на банката.


"Предвид подновяването на напрежението на финансовите пазари, ЕЦБ реши да проведе допълнителна операция по рефинансиране с падеж от около шест месеца", съобщи Трише.През последните дни притесненията около дълговата криза в еврозоната отново нараснаха и това доведе до скок на банковите депозити в ЕЦБ. Те са достигнали 122 млрд. EUR в четвъртък - най-високият им размер от февруари. Тези цифри показват, че финансовите потоци не циркулират нормално, коментираха от банката. Централната банка на еврозоната за кратко прекрати 3-месечните си операции през април миналата година, но дълговата криза я принуди да въведе отново кредитиране без лимит.


Повече по темата в утрешния борй на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK