Папандреу дава 3.9 млрд. EUR за борба с безработицата

Социалистическото правителство на затъналата в криза Гърция ще даде 3.9 млрд. EUR в борбата с безработицата в следващите 12 месеца, съобщават гръцки вестници, цитирани от БТА. Плановете включват изготвянето на програми за запазване на работните месте и подпомагане на заетостта, както и програми за професионална подготовка. Половината от програмите се отнасят до запазване на работните места, 25% от тях са насочени към повишаване на квалификацията, а останалите 25% са свързани с осигуряването на заетост на безработните.


Решенията на правителството предизвикаха реакции сред левите политически сили. Комунистическата партия обвинява управляващите социалисти за това, че са предали младежта в ръцете на капитала и че милиарди евро ще бъдат дадени на предприемачите за много евтина работна ръка. Коалицията на радикалната левица СИРИЗА също упреква правителство, че това било "рециклиране" на безработицата, а не решаване на проблема. Демократичната левица смята, че програмите, обявени от правителството не са нищо друго, освен "хапче аспирин" за решаване на огромния проблем с безработицата, която според Евростат през април е скочила до 15%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK