50 хил. служители на британски банки остават без работа

Британските банки обявиха или потвърдиха, че закриват 50 000 работни места по света, като предупредиха, че тенденцията може да продължи, предаде БТА.


От HSBC публикуваха огромни печалби от 6.2 млрд. EUR, а Lloyds Banking Group много голяма загуба от 2.6 млрд. EUR. Предвид неочакваните резултати, банките ограничиха разходите си, за да не се отдръпват инвеститорите.HSBC обяви, че ще се раздели с 30 000 работни места или 10% от персонала през следващите две години. Lloyds от своя страна, в която държавата държи 40% казаха, че ще се раздели с 15 000 работни места до 2014 г. Royal Bank of Scotland също обяви съкращения от около 2000 работни места.  Barclays няма да направи изключение със своите 3000 места, за да намали разходите си.


Британските банки не са единствените, които правят тези резки съкращения. Италианската Intesa Sanpaolo ще съкрати 3000, а швейцарската Credit Suisse - 2000.


Мерките идват, след като много от банките решиха, че след финансовата криза предстои силно съживяване. Това предизвика масово наемане на персонал. Надеждите обаче не се сбъднаха и тенднцията се обърна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK