Екипът на Дянков изчисли: Захарта е поскъпнала с 1 лв. от началото на годината

От началото на година до сега захарта е поскъпнала с 1 лв. Това показва анализ изготвен от дирекция "Икономически анализи и прогнози" по разпореждане на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Според екипът на Дянков причините за скока са няколко, а именно липсата на производство на захар, високите международни цени на суровата захар и петрола, както и търговските надценки.


От анализа става ясно, че за периода 2005-2011 г. производството на захар и захарни изделия у нас спада, а цените на произвежданите продукти, включително и рафинираната захар, растат. В резултат от провежданите от 2007 г. насам реформи в сектор "Захар" в ЕС, България като цяло преустановява производството на захар и се превръща основно във вносител на сурова захар, която впоследствие се рафинира.  Страната разполага с национална квота само за производство на изоглюкоза в размер на 89 198 тона сухо вещество, а квотата на България за отглеждане на захарно цвекло е напълно закрита.


Изводът от анализа е че, печалбата на производителите на захар и захарни изделия у нас идва основно от надценка на захарта, която се плаща от всички потребители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK