Столична община сключи договори за банкови гаранции с 5 дружества

Целта е да има гаранции във връзка с допълнителните разходи за повтроно ремонтирани участъци на пътната инфраструктура в СофияСтолична община (СО) подписа договори за револвиращи банкови гаранции с пет дружества, които предоставят различен тип комунални услуги в столицата, т.нар. експлоатационните дружества, съобщиха на пресконференция в общината зам.-кметовете Ирина Савина и Любомир Христов.Договорите засягат начина, по който се възстановяват пътните настилки, зелените площи и тротоарите, след извършването на планови или аварийни ремонтни дейности на подземна инфраструктура от дружествата или техни клиенти.


Целта е общината да бъде достатъчно добре гарантирана, не само като процедура, но и финансово, във връзка с допълнителните разходи, които се налага сравнително често да прави, за повторно възстановяване на некачествено ремонтирани участъци на пътната инфраструктура в София, посочи Христов. По думите му е постигнато споразумение с компаниите за учредяване на банкови гаранции в полза на СО, които да служат за пряко финансиране на дейности, които се налагат повторно за възстановяване на участъци, така че да не се налага инвестирането на средства от бюджета на София.


Стойностите на банковите гаранции са определени в зависимост от инвестиционната програма на дружествата, отбеляза Савина. За "Софийска вода" АД определената банкова гаранция е ок. 400 000 лв., за "ЧЕЗ Разпределение България" АД - 192 000 лв., "Улично осветление" ЕАД - 90 000 лв., "Българска телекомуникационна компания" АД - 12 500 лв. и "Близу" ЕАД - 29 000 лв. При невъзстановяване на настилките банковите гаранции ще се освобождават, за да може бюджетът на СО да не се харчи за неприсъщи дейности, посочи и Савина.Стойността на банковите гаранции трябва да се поддържа непрекъснато от дружествата. При изразходване на част от сумите, те трябва да бъдат възстановени в петдневен срок.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK