1.8 млрд. лв. са договорени по "Регионално развитие"

Напредъкът по Оперативна програма "Регионално развитие" върви стремително нагоре, отчете Лиляна Павлова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Павлова, кято е  и ръководител на Управляващия орган на ОПРР заяви, че вече са договорени 1.8 млрд. лв., което е около 60% от общия бюджет, възлизащ на 3.1 млрд. лв. Реално изплатените суми са 470 млн. лв., което представлява 26% от договорените средства и 16% от общия бюджет.


По думите на Павлова до края на годината ще бъдат отворени за кандидатстване 98% от програмата, и се очаква през 2012 г. всички средства да бъдат договорени. Така в последната година от програмния период - 2013 г., трябва да са останали за усвояване единствено спестените средства от търгове или поради непризнати разходи, с които ще се финансират проектите в списъците на чакащите. Павлова заяви, че се надява през следващия програмен период 2014-2020 г. бюджета на програмата да е поне 4 млрд. лв.


Павлова увери, че кандидатстването по ОПРР вече ще е значително улеснено заради новия сайт на програмата - bgregio.eu. Освен по-добра навигация, сайтът ще предлага известяване по електронна поща за актуализации, речник на термините, както и възможност за пускане на сигнали за нередности. Министерството също така подготвя социално-икономически анализ за това кои трябва да са бенефициентите по ОПРР през следващия програмен период, така че средствата да бъдат разпределени равномерно в големите градове. Като основни преоритети за вбъдеще Павлова посочи енергийната ефектовност, градския транспорт и устойчива инфраструктура, както и пътищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK