Румъния разби монопола на Русия в износа на пшеница за Египет

Румъния разби монопола на Русия на пазара на доставчиците на жито за Египет, съобщава БТА като цитира румънският вестник "Ромъния либера". Властите в Кайро решиха да купят 60 000 тона румънска пшеница, с което Румъния успя да сложи край на руския монопол и да влезе на пазара на доставчиците на жито в Египет, който е най-големият вносител в света, посочва изданието.


Главната служба по снабдяването на Египет организира трети търг в рамките на десет дни, за да купи 240 хил. т жито. Русия спечели на този търг договор за доставка на 180 хил. т от това количество. От началото на юли, когато Москва вдигна забраната за износ на жито, Египет е купил от нея 900 хил. т. По-високата цена, поискана от Русия за пшеницата, обаче вкара в надпреварата и Румъния, която спечели търга за доставката на 60 хил. т.


В началото на юли египетската държава купуваше руско жито за 243.50 USD/т, докато на търга в края на месеца тя плати 255.25 USD/т, отбелязва вестникът, цитирайки данни на египетския всекидневник "Ахрам". В търга освен Русия и Румъния участваха също САЩ,  Австралия, Франция и Германия. Египет внася годишно 10 млн. тона пшеница. Миналия месец Румъния спечели и поръчка за доставянето на 150 хил. т пшеница за Йордания, посочва още "Ромъния либера".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK