Над 50% от българите никога не са спортували

55% от трудоспособното население в България, т.е. на възраст между 18 и 65 години, никога не е спортувало през живота си. Това става ясно от изследване направено от Министерството на физическото възпитание и спорта  по проекта  "Никога не е късно за ново начало", финансиран със средства от ОП "Регионално развитие".


Равносметката показва, че всеки трети до 25 г. и всеки втори между 26 и 35 г. никога не са се занимавали със спорт. Това важи и за 57% от хората на възраст между 36 и 45 г., както и двама на всеки трима между 46 и 65 г.


Проектът цели да се мотивират хората да спортуват, тъй като това е полезно за здравето им. За целта от спортното министерство предвиждат да организират и дни на отворените врати сред всички спортни обекти в страната.


Проектът трябва да установи и групите с най-висок риск на здравето. Предвижда се да бъдат изследвани на 800 човека в активна трудоспособна възраст, 300 работници и служители  със специфичен риск за здравето, както и 500 човека със силно намалена двигателна дейност. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK