"Летище Балчик" ще трябва да търси финансиране от банки

Проектът за превръщането на военното летище в Балчик в пътническо първоначално ще трябва да бъде финансиоран по банков път, тъй като трябва да се изчака разрешение от Брюксел за държавна помощ. Това става ясно от стенограма на Минситерски съвет от заседанието му на 3 август. По изчисления на Министерство на транспорта за превръщането на летището в гражданско ще са нужни 40 млн. лв., но засега финансовото министерство ще отпусне само 390 хил. лв. за образуване на еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала "Летище Балчик". Причината е, че след допитване на Дянков до Европейската комисия му е било отговорено, че отпускането на средства от бюжета за проекта ще се счита за държавна помощ и трябва да бъде получена съответната нотификация, което ще отнеме 2-3 месеца.


От своя страна премиерът Борисов изтъква, че е изключително важно летището да заработи до 1 май догодина. " Трябва да информираме Брюксел, че това е антимонополна мярка за изграждането на алтернативно летище на Варна, тъй като над 60 хиляди автобуса преминават от аерогарата през центъра на Варна за Северното Черноморие, за да подсилим там и туризма, бизнеса, хората и въобще тази част на България" коментира той. Според Борисов на бившата военна писта в Балчик ще могат да кацат дори самолети Боинг 747. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK