МОСВ замразява проекта за водния цикъл на Сливен

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) спира временно изпълнението на проект за водния цикъл на Сливен, който се финансира от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Причините са публикации в местни и национални медии за злоупотреби с европейски и общински средства в община Сливен, посочват от министерството. Проектът предвижда изграждане и ремонт на съществуваща ВиК мрежа и е на стойност 52 млн. лв., от които 39 млн. лв., финансирани със средства от ЕС и националния бюджет. Заради проблеми по проекта центърът на Сливен е разкопан вече 2 г.


Както в. "Пари" писа в днешния си брой,
в понеделник трябваше да започне довършването на ремонта на ВиК мрежата
, като за целта бяха избрани 5 фирми. През последния месец в You tube и в социалната мрежа Facebook се появи филм, в който се разказваше за злоупотреби в кметството, ръководено от Йордан Лечков.


«
Въпросът е отнесен и до Европейската комисия и Европейския парламент
, придобивайки по този начин международни измерения, и заплашва репутацията на страната и усилията на администрацията да гарантира доброто финансово управление на европейските фондове. До момента няма произнасяне на компетентни органи, но Министерството на околната среда водите в качеството си на Договарящ орган предприема превантивни действия за защита интересите на българските и европейски данъкоплатци", пише в съобщение до медиите, изпратено от ведомството на Нона Караджова. От там твърдят, че проектът ще бъде временно спрян, за да се изяснят всички факти и да се елиминира всички съмнения за начина на възлагане на договорите и изразходването на европейските средства в Сливен.
"На общината са дадени указания за преустановяване изпълнението на всички дейности по проекта, включително и извършване на строителни работи. Неизпълнението на тези указания
ще доведе до прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ
", заплашват от екоминистерството.


Сагата с водния цикъл на Сливен започва преди 6 години
. В края на 2005 г. ЕК одобрява проекта. Той включва реконструкцията на пречиствателната станция и подобряването на ВиК системата на града. Предвидени са 21.2 млн. EUR, осигурени от предприсъединителната програма ИСПА. Изпълнението на проекта се забавя с около 3.5 години заради изборa на изпълнител за строителните дейности.


С изграждането на пречиствателната станция няма проблеми, но
ситуацията във ВиК мрежата съвсем не е розова
. Проектът изостава изключително много и част от него се пренасочва към Оперативна програма "Околна среда" и за целта са отпуснати други  допълнителни 22.5 млн. EUR. Едва в края на юни 2009 г. е сключен договор с фирмата изпълнител ДЗЗД "Хидросистеми". 10 месеца по-късно обаче от общинската управа прекратяват договора и обвиняват строителната компания в измами, а градът остава разкопан. От общината подават сигнали срещу "Хидросистеми" в МОСВ и в прокуратурата. Изпълнителят пък завежда дело в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.


После има избор на нов изпълнител. Така е направена шортлиста от 5 фирми, които се конкурират при провеждането на минипроцедурите. Сред тях е станалата известна като фирмата на "братко" "Биндер" АД, а останалите са "Гради" ЕООД, ДЗЗД "Билдинг Монолит", "Станилов" и "Пи ЕС Ай" АД. Сега тези фирми трябва да довършат обновяването на ВиК мрежата с пари по "Околна среда". Дали и кога ще се случи това обаче не е ясно. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK