ЕК даде висока оценка на морските летища във Варна и Бургас

Летищата във Варна и Бургас изпълняват мерките за авиационна сигурност в пълно съответствие с европейските и национални изисквания. Това констатираха инспекторите на Европейската омисия, които извършиха мониторинг на двете морски летища, съобщават от транспортното министерство.


От приемането на България за страна-членка на ЕС в началото на 2007 г. до този момент, основните европейски институции в областта на авиационната сигурност - Европейската Комисия и Европейската конференция за гражданска авиация (ЕСАС) извършват ежегодни одити и инспекции летищни оператори в България.Въпреки високата оценка за авиационна сигурност, концесионерът на двете морски летища българо-германският консорциум "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД беше критикуван от експерти на транспортното министерство за забавяне на поетите инвестиционни ангажименти, заложени в концесионният договор от 2006 г, подписан при предишното правителство. Критиката беше заради забавяне строежа на нови терминали на летищата във Варна и Бургас, обещани да бъдат започнати още през първата година след подписването на  договора. "Такива терминали към днешна дата обаче все още няма", обясни за вестник "Пари" преди няколко дни Иван Бамбов, началник отдел "Летища и ЛЛО" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.От "Фрапорт" обаче са категорични, че инвестициите им са значителни, а новите терминали са планирани за строеж още тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK