"Галъп Интърнешънъл": Има огромно значение кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ


Ако кандидатът на управляващата партия ГЕРБ бъде регионалният министър Росен Плевнелиев, 35 % от гражданите биха гласували за него, срещу 17 % за кандидата на БСП Ивайло Калфин. Това сочат данни от изследване на "Галъп Интърнешънъл" за месец август.


"Има огромно значение кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ и процентите варират сериозно от това дали това ще бъде Росен Плевнелиев или друг", заяви директорът на социологическата агенция Марчела Абрашева. Според нея, данните сочат, че въпреки стабилизацията на ГЕРБ през последните месеци, такава тенденция не се отчита за предстоящия президентски двубой. "Няма как да се прогнозира, че стабилизацията в доверието към управляващите, ще се превърне във фактор за подкрепа за изборите.


Най-висок е бил резултатът при изследването, в случай, че премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент. "Ако той се яви, картината би изглеждало кардинално различна", каза социологът. Според изследването, ако има двубой между регионалния министър Росен Плевнелиев и Меглена Кунева, Плевнелиев би спечелил 29 % от гласовете, срещу 27% за Меглена Кунева. 35% от гражданите не биха гласували за когото и да било. Меглена Кунева би спечелила 31% от гражданската подкрепа на изборите, в случай, че битката бъде с кандидата на БСП Ивайло Калфин, който би взел 16% от гласовете. При такъв двубой 42% от гражданите заявяват, че няма да гласуват за никого, а 11% - за друг кандидат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK